اصطلاح سردی کردن در چه مواقعی به کار میرود
برخی از افراد با مصرف مواد غذایی دارای طبع سرد دچار دل درد ، دل پیچه و تهوع می شوند و اصطلاحا سردی می کنند . این علائم بیشتر در فصل بهار و تابستان با خوردن میوه هایی با طبع سرد برای افراد به وجود می آید .
در این بخش از سلامت رویش شما را با مواد غذایی که طبع سردی دارند و ممکن است با خوردن آنها سردی کنید ، معرفی می کنیم و به شما می گوییم که این مواد غذایی را با چه چیزی مصرف کنید که دچار علائم سردی نشوید .
علت سردی کردن چیست و سردی کردن با خوردن کدام مواد غذایی رخ میدهد ؟
انواع لبنیات
لبنیات مانند پنیر تازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی به جز پنیر کهنه، شیر محلی تازه، کره و ماست چکیده طبع سرد و تر دارند .
طبع کشک و قره قروت سرد و خشک است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف لبنیات در امان بمانید ؟
اگر با خوردن لبنیات دچار سردی می شوید ، آنها را با مصلحشان مصرف کنید.
- پنیر تازه را با گردو، آویشن یا نعناع خشک مصرف کنید.
 - خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسل بخورید.
 - کشک را با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی مصرف نمایید.
 - دوغ یا ماست خود را با نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، سیاه دانه یا پونه مخلوط کرده و آن را همراه با زیتون میل نمایید.
 - مصلح قره قروت نیز انواع فلفل، سیاه دانه یا زیره است.
 
میوه ها و دانه های سرد و تر:
- اسفناج
 - آلو
 - انار
 - باقلا
 - بالنگ
 - بامیه خرفه
 - زردآلو
 - کدو حلوایی هلو
 - شفتالو
 - شلیل
 - کیوی
 

میوه و دانه های سرد و خشک:
- ارزن
 - ازگیل
 - انار ترش
 - تمبر هندی
 - جو
 - ذرت
 - ریواس
 - زرشک
 - سرکه
 - سنجد
 - شاه بلوط
 - گشنیز
 - لیمو امانی
 - لیمو ترش
 - لیمو شیرین
 - ماش
 - نارنج
 - آلبالو
 - زالزالک
 - زغال اخته
 
بین میوه های پرمصرف، گیلاس و گلابی دارای مزاج گرم و تر هستند.
چطور از سردی کردن پس از مصرف میوه های سرد در امان بمانید ؟
بهترین مصلح برای این میوه های سرد عسل است.
شما می توانید شفتالو و هلو را با مربای زنجبیل مصرف نمایید.
آیا انواع توت ها طبع گرمی دارند ؟
طبع توت ها با یکدیگر فرق دارد . در میان توت ها توت های سفید طبع گرم و تر دارند اما :
تمشک و شاه توت، دارای طبع سرد و خشک هستند.
طبع توت فرنگی سرد و تر است.
چطور از سردی کردن پس از مصرف توت ها در امان بمانید ؟
برای متعادل نمودن طبع سرد تمشک، توت فرنگی و شاه توت ، آنها را با عسل مصرف کنید .
وضعیت مزاجی ریشه های مختلف
همه ریشه ها مانند پیاز، سیر، موسیر و هویج دارای طبع گرم می باشند. اما سیب زمینی تنها ریشه پرمصرف است که طبع آن سرد و تر، است.
اگر با خوردن سیب زمینی دچار دل درد شدید و سردی تان شد ، سیب زمینی را با مصلح هایش مانند دارچین، زنجبیل و آویشن مصرف کنید.
آیا طبع خیار و گوجه فرنگی سرد است ؟
بسیاری از افراد با خوردن خیار و گوجه دچار دل درد می شوند ، علت این امر آن است که طبع خیار بوته ای سرد و تر ، طبع گوجه فرنگی هم سرد و تر است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف سالاد شیرازی در امان بمانید ؟
همانطور که گفتیم هم طبع خیار و هم طبع گوجه سرد و تر است . برای در امان ماندن از سردی مصرف گوجه و خیار و دچار دل درد نشدن می توانید :
خیار بوته ای را با نمک، رازیانه، مویز، عسل یا زیره بخورید و یا از خیار چنبر به جای آن استفاده کنید زیرا طبع خیار چنبر، گرم و تر است .برای تعدیل سردی طبع خیار می توانید پوست آن را بکنید .
برای متعادل کردن طبع گوجه فرنگی نیز می توانید آن را با روغن زیتون میل کنید.
برای تعدیل سردی طبع سالاد شیرازی حتما به آن مقداری پیاز، نمک، روغن زیتون و زیره اضافه کنید.
طبع هندوانه و کدو را چگونه تعدیل کنیم ؟
طالبی، خربزه، گرمک و حتی بادمجان طبع گرمی دارند اما در میان این صیفی جات طبع هندوانه و کدو سرد و تر است.
بهتر است برای متعادل کردن طبع هندوانه آن را همراه با عسل میل کنید.
بهترین مصلح برای کدو نیز ، زیره، نعناع، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغوره و نمک است .
طبع گوشت ها
طبع گوشت بز، ماهی، سیرابی و قلوه سرد است . مزاج ماهی سرد و تر است و برخی از افراد با خوردن این مواد غذایی سردی می کنند و دل درد می گیرند .
برخلاف باور عموم طبع گوشت گوساله گرم و تر است اما اگر با خوردن این نوع گوشت دل درد می گیرید، همراه این غذا گشنیز، سماق و مرزه نیز مصرف نمایید.
طبع گوشت های سرد را چگونه تعدیل کنیم ؟
ماهی را با روغن کنجد یا روغن بادام شیرین بپزید و همراه آن زنجبیل، آویشن و ادویه های گرم مثل فلفل مصرف نمایید.
همراه با سیرابی می توانید گلپر، سرکه، مرزه، دارچین و زنجبیل مصرف نمایید.
برای تعدیل طبع سرد قلوه روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین و زیره به آن بیافزایید و آن را کباب کنید.
از بهترین مصلح های گوشت بز نیز نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره و خرما می باشد.

ارتباط مزاج افراد با سن و جنس آنان
مزاج افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است . سن، جنس، خصوصیات جسمی و فصل، روی مزاج تاثیر دارد .
مزاج آقایان گرم تر از مزاج خانم هاست.
افراد از سن یک سالگی تا ۳۰ سالگی، بیشتر مزاج گرمی و تر دارند.
از ۳۰ تا ۳۵ سالگی، سن گرمی و خشکی نام دارد.
از ۳۵ تا ۶۰ سالگی، افراد بیشتر دارای مزاج سرد و خشک هستند.
افراد ۶۰ سال به بالا نیز دارای مزاج سرد و تر می باشند.
مصرف غذاهای طبع گرم برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که پس از خوردن یا نوشیدن خوراکی هایی با طبع سرد، دچار نفخ ، کمبود انرژی، درد در مفاصل، ورم ، احتباس مایعات ، اسهال، درد معده می شوند بهتر است از غذاهای دارای طبع گرم استفاده کنند . مصرف غذاهای طبع گرم سبب افزایش انرژی، گردش خون، دفع اندام ها، گرم کردن و بهبود سردی بدن می شود . چنانچه در مطلب کاملی در بخش سلامت تغذیه در رویش پیش از این گفتیم غذاهای دارای طبع گرم عبارتند از :
غذاهای با طبع گرم
- قیمه
 - سبزی پلو
 - مرصع پلو
 - شیرین پلو
 - دم پختک
 - حلیم گندم
 - آش شعله قلم کار
 - اشکنه
 - آبگوشت
 - نخود آب
 - سمنو
 - کاچی
 - کباب کوبیده
 - کباب برگ
 - بریانی
 - کوفته ریزه
 - فلافل نخود
 - تاس کباب
 - دلمه بادنجان
 - کوکو سبزی
 - حلوا
 - سبزی پلو
 - شامی
 - کله جوش
 - خوراک لوبیا قرمز
 - بستنی سنتی
 - سوهان
 - نیمروی پیاز تخم مرغ
 - فسنجان بادام
 - خوراک کنگر
 

لبنیات
- ماست چکیده
 - شیر تازه گار محلی و شیر گوسفند
 - کره
 
صیفی جات
- خیار چنبر
 - طالبی
 - گرمک و خربزه
 
میوه هایی با طبع گرم و تر
- آناناس
 - انجیر تازه و خشک شده
 - انگور
 - خرما
 - سیب های شیرین
 - قیسی
 - موز
 - گلابی
 - بالنگ
 - مویز
 - گیلاس
 - انواع توت ها و کشمش ها
 
ریشه های دارای طبع گرم
- زردک
 - سیب زمینی ترش
 - هویج
 - شلغم و انواع ترب ها
 
سبزی های دارای طبع گرم
- شبدر
 - ترب و تربچه
 
حبوبات دارای طبع گرم
- انواع لوبیا
 - گندم
 

گوشت های دارای طبع گرم
- پاچه
 - گوشت گوسفندی
 - مرغ محلی
 - زبان و چشم
 - میگو
 - جگر سیاه و سفید
 - بوقلمون
 
مغزهای گیاهی دارای طبع گرم
- بادام درختی شیرین
 - تخم خربزه
 - کنجد
 - تخم طالبی
 - بادام زمینی
 
رویش مدیا
           





