اصطلاح سردی کردن در چه مواقعی به کار میرود
برخی از افراد با مصرف مواد غذایی دارای طبع سرد دچار دل درد ، دل پیچه و تهوع می شوند و اصطلاحا سردی می کنند . این علائم بیشتر در فصل بهار و تابستان با خوردن میوه هایی با طبع سرد برای افراد به وجود می آید .
در این بخش از سلامت رویش شما را با مواد غذایی که طبع سردی دارند و ممکن است با خوردن آنها سردی کنید ، معرفی می کنیم و به شما می گوییم که این مواد غذایی را با چه چیزی مصرف کنید که دچار علائم سردی نشوید .
علت سردی کردن چیست و سردی کردن با خوردن کدام مواد غذایی رخ میدهد ؟
انواع لبنیات
لبنیات مانند پنیر تازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی به جز پنیر کهنه، شیر محلی تازه، کره و ماست چکیده طبع سرد و تر دارند .
طبع کشک و قره قروت سرد و خشک است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف لبنیات در امان بمانید ؟
اگر با خوردن لبنیات دچار سردی می شوید ، آنها را با مصلحشان مصرف کنید.
- پنیر تازه را با گردو، آویشن یا نعناع خشک مصرف کنید.
- خامه، سرشیر و شیر پاستوریزه را با عسل بخورید.
- کشک را با سیر، نعناع خشک و پونه کوهی مصرف نمایید.
- دوغ یا ماست خود را با نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، سیاه دانه یا پونه مخلوط کرده و آن را همراه با زیتون میل نمایید.
- مصلح قره قروت نیز انواع فلفل، سیاه دانه یا زیره است.
میوه ها و دانه های سرد و تر:
- اسفناج
- آلو
- انار
- باقلا
- بالنگ
- بامیه خرفه
- زردآلو
- کدو حلوایی هلو
- شفتالو
- شلیل
- کیوی
میوه و دانه های سرد و خشک:
- ارزن
- ازگیل
- انار ترش
- تمبر هندی
- جو
- ذرت
- ریواس
- زرشک
- سرکه
- سنجد
- شاه بلوط
- گشنیز
- لیمو امانی
- لیمو ترش
- لیمو شیرین
- ماش
- نارنج
- آلبالو
- زالزالک
- زغال اخته
بین میوه های پرمصرف، گیلاس و گلابی دارای مزاج گرم و تر هستند.
چطور از سردی کردن پس از مصرف میوه های سرد در امان بمانید ؟
بهترین مصلح برای این میوه های سرد عسل است.
شما می توانید شفتالو و هلو را با مربای زنجبیل مصرف نمایید.
آیا انواع توت ها طبع گرمی دارند ؟
طبع توت ها با یکدیگر فرق دارد . در میان توت ها توت های سفید طبع گرم و تر دارند اما :
تمشک و شاه توت، دارای طبع سرد و خشک هستند.
طبع توت فرنگی سرد و تر است.
چطور از سردی کردن پس از مصرف توت ها در امان بمانید ؟
برای متعادل نمودن طبع سرد تمشک، توت فرنگی و شاه توت ، آنها را با عسل مصرف کنید .
وضعیت مزاجی ریشه های مختلف
همه ریشه ها مانند پیاز، سیر، موسیر و هویج دارای طبع گرم می باشند. اما سیب زمینی تنها ریشه پرمصرف است که طبع آن سرد و تر، است.
اگر با خوردن سیب زمینی دچار دل درد شدید و سردی تان شد ، سیب زمینی را با مصلح هایش مانند دارچین، زنجبیل و آویشن مصرف کنید.
آیا طبع خیار و گوجه فرنگی سرد است ؟
بسیاری از افراد با خوردن خیار و گوجه دچار دل درد می شوند ، علت این امر آن است که طبع خیار بوته ای سرد و تر ، طبع گوجه فرنگی هم سرد و تر است .
چطور از سردی کردن پس از مصرف سالاد شیرازی در امان بمانید ؟
همانطور که گفتیم هم طبع خیار و هم طبع گوجه سرد و تر است . برای در امان ماندن از سردی مصرف گوجه و خیار و دچار دل درد نشدن می توانید :
خیار بوته ای را با نمک، رازیانه، مویز، عسل یا زیره بخورید و یا از خیار چنبر به جای آن استفاده کنید زیرا طبع خیار چنبر، گرم و تر است .برای تعدیل سردی طبع خیار می توانید پوست آن را بکنید .
برای متعادل کردن طبع گوجه فرنگی نیز می توانید آن را با روغن زیتون میل کنید.
برای تعدیل سردی طبع سالاد شیرازی حتما به آن مقداری پیاز، نمک، روغن زیتون و زیره اضافه کنید.
طبع هندوانه و کدو را چگونه تعدیل کنیم ؟
طالبی، خربزه، گرمک و حتی بادمجان طبع گرمی دارند اما در میان این صیفی جات طبع هندوانه و کدو سرد و تر است.
بهتر است برای متعادل کردن طبع هندوانه آن را همراه با عسل میل کنید.
بهترین مصلح برای کدو نیز ، زیره، نعناع، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغوره و نمک است .
طبع گوشت ها
طبع گوشت بز، ماهی، سیرابی و قلوه سرد است . مزاج ماهی سرد و تر است و برخی از افراد با خوردن این مواد غذایی سردی می کنند و دل درد می گیرند .
برخلاف باور عموم طبع گوشت گوساله گرم و تر است اما اگر با خوردن این نوع گوشت دل درد می گیرید، همراه این غذا گشنیز، سماق و مرزه نیز مصرف نمایید.
طبع گوشت های سرد را چگونه تعدیل کنیم ؟
ماهی را با روغن کنجد یا روغن بادام شیرین بپزید و همراه آن زنجبیل، آویشن و ادویه های گرم مثل فلفل مصرف نمایید.
همراه با سیرابی می توانید گلپر، سرکه، مرزه، دارچین و زنجبیل مصرف نمایید.
برای تعدیل طبع سرد قلوه روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین و زیره به آن بیافزایید و آن را کباب کنید.
از بهترین مصلح های گوشت بز نیز نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره و خرما می باشد.
ارتباط مزاج افراد با سن و جنس آنان
مزاج افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است . سن، جنس، خصوصیات جسمی و فصل، روی مزاج تاثیر دارد .
مزاج آقایان گرم تر از مزاج خانم هاست.
افراد از سن یک سالگی تا ۳۰ سالگی، بیشتر مزاج گرمی و تر دارند.
از ۳۰ تا ۳۵ سالگی، سن گرمی و خشکی نام دارد.
از ۳۵ تا ۶۰ سالگی، افراد بیشتر دارای مزاج سرد و خشک هستند.
افراد ۶۰ سال به بالا نیز دارای مزاج سرد و تر می باشند.
مصرف غذاهای طبع گرم برای چه افرادی مناسب است؟
افرادی که پس از خوردن یا نوشیدن خوراکی هایی با طبع سرد، دچار نفخ ، کمبود انرژی، درد در مفاصل، ورم ، احتباس مایعات ، اسهال، درد معده می شوند بهتر است از غذاهای دارای طبع گرم استفاده کنند . مصرف غذاهای طبع گرم سبب افزایش انرژی، گردش خون، دفع اندام ها، گرم کردن و بهبود سردی بدن می شود . چنانچه در مطلب کاملی در بخش سلامت تغذیه در رویش پیش از این گفتیم غذاهای دارای طبع گرم عبارتند از :
غذاهای با طبع گرم
- قیمه
- سبزی پلو
- مرصع پلو
- شیرین پلو
- دم پختک
- حلیم گندم
- آش شعله قلم کار
- اشکنه
- آبگوشت
- نخود آب
- سمنو
- کاچی
- کباب کوبیده
- کباب برگ
- بریانی
- کوفته ریزه
- فلافل نخود
- تاس کباب
- دلمه بادنجان
- کوکو سبزی
- حلوا
- سبزی پلو
- شامی
- کله جوش
- خوراک لوبیا قرمز
- بستنی سنتی
- سوهان
- نیمروی پیاز تخم مرغ
- فسنجان بادام
- خوراک کنگر
لبنیات
- ماست چکیده
- شیر تازه گار محلی و شیر گوسفند
- کره
صیفی جات
- خیار چنبر
- طالبی
- گرمک و خربزه
میوه هایی با طبع گرم و تر
- آناناس
- انجیر تازه و خشک شده
- انگور
- خرما
- سیب های شیرین
- قیسی
- موز
- گلابی
- بالنگ
- مویز
- گیلاس
- انواع توت ها و کشمش ها
ریشه های دارای طبع گرم
- زردک
- سیب زمینی ترش
- هویج
- شلغم و انواع ترب ها
سبزی های دارای طبع گرم
- شبدر
- ترب و تربچه
حبوبات دارای طبع گرم
- انواع لوبیا
- گندم
گوشت های دارای طبع گرم
- پاچه
- گوشت گوسفندی
- مرغ محلی
- زبان و چشم
- میگو
- جگر سیاه و سفید
- بوقلمون
مغزهای گیاهی دارای طبع گرم
- بادام درختی شیرین
- تخم خربزه
- کنجد
- تخم طالبی
- بادام زمینی
رویش مدیا